Arnhemse Fijnhouthandel - voor edelhout en edelplaat

massief hout


plaatmaterialen


fineerlijmen


hout-hobbyzolder


home  >  voorraad  >  massief  >  FSC hout


FSC HOUT

Opmerking vooraf:

De Arnhemse Fijnhouthandel is NIET aangesloten bij de FSC organisatie. Wij hebben op onze werf wel hout dat wij met het FSC keurmerk hebben aangekocht maar mogen- en zullen dat nooit als FSC gecertificeerd verkopen.
FSC HOUT KOPEN?

Met FSC hout wordt hout bedoeld dat via een keten van FSC gecertificeerde bedrijven in de handel wordt gebracht. Men kan -als het goed is- het gehele traject tot aan de boomstronk herleiden!


Waarom FSC?
Het systeem is in het leven geroepen omdat men een zichtbaar onderscheid wilde crereren tussen GOED- en FOUT hout. (en andere natuurprodukten) Er zijn overigens meerdere keurmerken maar FSC krijgt de meeste publiciteit en is daardoor verreweg de bekendste.
HET ACHTERLIGGENDE PROBLEEM:
Ikzelf denk dat het grootste probleem is dat er inmiddels erg veel mensen zijn die tesamen erg veel hout nodig hebben

Houthandel de hoofdschuldige?

Ondertussen is het beeld van de houthandel als hoofdschuldige van de ontbossing gelukkig een beetje genuanceerd: er zijn meerdere oorzaken van de afname van bosarealen.

Landbouw:

de grootste afname van tropisch bos komt namelijk door landbouwactivieiten. Greenpeace argeert ondertussen dan ook tegen de import van soya en palmolie: niet alleen worden er grote oppervlaktes tropisch bos gekapt voor dat soort platages.... die soya wordt hier ook nog eens gebruikt voor veevoer terwijl de bevolking in de exportlanden zelf vaak niet eens te eten heeft.  En de wereld op zijn kop: palmolie wordt hier in centrales opgestookt voor 'groene' stroom!!

Mijnbouw
Ooit was er een stroming binnen de milieubeweging die tropisch hout in kozijnen wilde vervangen door aluminium. Dat vond ik helemaal een kortzichtig idee: Voor de winning van aluminium worden de bossen omver gebulldozerd. Het kraterlandschap dat achterblijft heeft vele jaren nodig om te herstellen. Bovendien is voor het smelten van aluminium erg veel energie nodig.
(Staal en kunststof hebben ook een flinke milieubelasting)
DE OPLOSSING
van het ontbossingsprobleem
Dat is.. aanplantbeleid!

Want hout groet vanzelf zolang als de zon schijnt. Het is ONuitputtelijk! Met een wereldwijd aanplantbeleid zoals dat er nu al in Zweden is zou de houtvraag zeker ondervangen kunnen worden.

Overigens: Laten we niet teveel wijzen op de derde wereldlanden waar het meeste tropische hout vandaan komt: Nederland was vroeger OOK een groot bos en nu 'hebben we geen geld' om bossen te onderhouden of aan te planten....
IS FSC ALLEENZALIGMAKEND?
Voor mij niet!
Er zijn namelijk meerdere keurmerken: PEFC is er ook een - maar veel minder bekend (omdat ze minder adverteren)

Zijn er nadelen aan FSC?
:-) er zijn iig eigenaardigehden!
Bij FSC is er bijvoorbeeld een in mijn ogen onredelijke eis dat er bijvoorbeeld sanitair op West-Europees nivo moet zijn in een zagerij waar mensen nog nooit een toilet gezien hebben... Prima hoor - maar wat heeft dat met bosbouw en herplant te maken?

Corruptie
Ik maak me overigens meer zorgen over de corruptie in de exportlanden. Wie heeft er de mogelijkheid een inhoudelijke controle uit te voeren in de binnenlanden van BraziliŽ? Als je ziet wat er alleen al met narcotica wordt gerommeld dan hou ik mijn hart vast !
Het grapje in de houthandel is dan ook dat de gemiddelde Zuid-Amerikaanse FSC controleur een vrouw heeft, 5 kinderen, een maitresse en een alcoholprobleem ...

Ook de milieubewegingen hebben kritiek op de FSC als organisatie: de opzet is nogal commercieel - als je betaalt- en feteert is er erg veel mogelijk bij een audit... En dat zou niet zo moeten zijn!
Lees meer op fsc-watch.com
MAAR WAT IS DAN WEL GOED?
Iemand die hout wil toepassen dat gegarandeerd op een correcte manier is geproduceerd zou een houtsoort uit West-Europa moeten nemen. Eikenhout wordt bijvoorbeeld in Frankrijk en Duitsland al eeuwen onder staatstoezicht verbouwd en gekapt. Het heeft geen FSC keur maar als u wilt kunt u binnen een dag ZELF ter plaatse de kap en herplant in ogenschouw nemen!
Afsluitend:

Keurmerken zijn een begin - maar ze zijn niet heilig. Blijf ZELF nadenken!


Geert van Dijk

 

FSC stempel
Steeds meer hout wordt (ook bij ons) standaard, dus zonder meerprijs, met FSC keur geleverd

Kaalkap op een heuvel
Een versgekapt bos ziet er -net zoals een slachthuis- nooit mooi uit. Veel mensen veronderstellen overigens dat het kappen van bomen op heuvels altijd erosie tot gevolg heeft. Klopt ten dele: enerzijds houden de boomwortels de grond na de kap nog lange tijd de grond vast (en het bos herstelt zich snel) anderzijds is er op hellingen altijd erosie, zelfs in een gezond bos.
Klik eens op de foto.
Deze 'onverantwoorde kaalkap' is niet het werk van een tropische eco-terrorist... het is iets ten westen van Arnhem, grenzend aan de Rijn!

Verbeter de wereld...
Achter mijn huis heb ik een stukje grond. Het geneuzel zat besloot ik (van priv�geld) bomen te planten. Inmiddels heb ik er circa 20 soorten staan. Inlandse soorten zoals Eik, Es, Beuk maar ook een Thuya en Douglas. De laatste kan met een klein beetje geduld 100 meter hoog worden! foto2: 15 jaar later

En na gedane arbeid...
Ga ik op mijn veranda aan mijn zelfgetimmerde houten huis, zittend op een oude electrisch verstelbare tandartsstoel kijken of mijn bomen goed groeien.
100% FSC

alles in zo'n partij is volledig FSC


"Mixed Sources"

Maakt het al wat lastiger te controleren (en te begrijpen): volgens de norm moet dan 70% van zo'n partij FSC gekeurd zijn, maar er mag dus ook niet-gecertificeerd hout meegeleverd worden.

Arnhemse FijnhouthandelHome


voorraad

werkstukken

medewerkers

bedrijf in foto's

plattegrond

bezorgen

contact