Arnhemse Fijnhouthandel - voor edelhout en edelplaat

massief hout


plaatmaterialen


fineer



lijmen


hout-hobbyzolder


home  >  voorraad  >  massief  >  FSC hout


FSC HOUT

Opmerking vooraf:

De Arnhemse Fijnhouthandel is NIET aangesloten bij de FSC organisatie. Wij hebben op onze werf wel hout dat wij met het FSC keurmerk hebben aangekocht maar mogen- en zullen dat nooit als FSC gecertificeerd verkopen.


FSC

Met FSC hout wordt hout bedoeld dat via een keten van FSC gecertificeerde bedrijven in de handel wordt gebracht. Men kan -als het goed is- het gehele traject tot aan de boomstronk herleiden!


Waarom FSC?
Het systeem is in het leven geroepen omdat men een zichtbaar onderscheid wilde crereren tussen GOED- en FOUT hout. (en andere natuurprodukten) Er zijn overigens meerdere keurmerken maar FSC krijgt de meeste publiciteit en is daardoor verreweg de bekendste.




HET ACHTERLIGGENDE PROBLEEM:
Ikzelf denk dat het grootste probleem is dat er inmiddels erg veel mensen zijn die tesamen erg veel hout nodig hebben

Houthandel de hoofdschuldige?

Ondertussen is het beeld van de houthandel als hoofdschuldige van de ontbossing gelukkig een beetje genuanceerd: er zijn meerdere oorzaken van de afname van bosarealen.

Landbouw:

de grootste afname van tropisch bos komt namelijk door landbouwactivieiten. Greenpeace argeert ondertussen dan ook tegen de import van soya en palmolie: niet alleen worden er grote oppervlaktes tropisch bos gekapt voor dat soort platages.... die soya wordt hier ook nog eens gebruikt voor veevoer terwijl de bevolking in de exportlanden zelf vaak niet eens te eten heeft.  En de wereld op zijn kop: palmolie wordt/werd hier in centrales opgestookt voor 'groene' stroom!!

Mijnbouw
Ooit was er een stroming binnen de milieubeweging die tropisch hout in kozijnen wilde vervangen door aluminium. Dat vond ik helemaal een kortzichtig idee: Voor de winning van aluminium worden de bossen omver gebulldozerd. Het kraterlandschap dat achterblijft heeft vele jaren nodig om te herstellen. Bovendien is voor het smelten van aluminium erg veel energie nodig.
(Staal en kunststof hebben ook een flinke milieubelasting)




DE OPLOSSING
van het ontbossingsprobleem
Dat is.. aanplantbeleid!

Want hout groet vanzelf zolang als de zon schijnt. Het is ONuitputtelijk! Met een wereldwijd aanplantbeleid zoals dat er nu al in Zweden is zou de houtvraag zeker ondervangen kunnen worden.

Overigens: Laten we niet teveel wijzen op de derde wereldlanden waar het meeste tropische hout vandaan komt: Nederland was vroeger OOK een groot bos en nu 'hebben we geen geld' om bossen te onderhouden of aan te planten....



Zijn er nadelen aan FSC?
:-) er zijn iig eigenaardigehden!
Bij FSC is er bijvoorbeeld een in mijn ogen onredelijke eis dat er bijvoorbeeld sanitair op West-Europees nivo moet zijn in een zagerij waar mensen nog nooit een toilet gezien hebben... Prima hoor - maar wat heeft dat met bosbouw en herplant te maken?

Corruptie
Ik maak me overigens meer zorgen over de corruptie in de exportlanden. Wie heeft er de mogelijkheid een inhoudelijke controle uit te voeren in de binnenlanden van Brazilië? Als je ziet wat er alleen al met narcotica wordt gerommeld dan hou ik mijn hart vast !
Het grapje in de houthandel is dan ook dat de gemiddelde Zuid-Amerikaanse FSC controleur een vrouw heeft, 5 kinderen, een maitresse... én een alcoholprobleem ...

Ook de milieubewegingen hebben kritiek op de FSC als organisatie: de opzet is nogal commercieel - want als je betaalt (en feteert..) is er erg veel mogelijk bij een audit. En dat zou niet zo moeten zijn!
Lees meer op fsc-watch.com



IS FSC ALLEENZALIGMAKEND?
Voor mij niet!
Er zijn namelijk meerdere keurmerken: PEFC is er ook een - maar veel minder bekend (omdat ze minder adverteren)



En er zijn ook wettelijke eisen

Minder bekend, maar daar wordt door de overheid en de douane w�l toezicht op gehouden. Streng: overtreders worden gearresteerd (ipv een berisping of ballotage zoals FSC dat doet)

CITES:
Dat is een wereldwijde wettelijke bescherming van met uitsterving bedreigde houtsoorten. (ook beschermde dieren en bijvoorbeeld Ivoor vallen hier onder.)
En vanwege die strenge controle denk ik dat het toepassen van een CITES houtsoort misschien nog wel 'ecologischer' is dan toepassen van FSC hout.
NB: Een overtreder kan 6 jaar gevangenisstraf krijgen!

EUTR:
Regelgeving van de EU die toeziet op de legaliteit van ge�mporteerde hout. De importeur moet daar verplicht onderzoek naar doen. Bij landen zoals Canada is een verklaring van de zagerij vaak voldoende, maar bij de import van hout uit 'verdachte landen' volstaat doorgaans alleen het inschakelen van een extern certificeringsburo. (Buro Veritas bijvoorbeeld)
DWZ: De importeur moet kunnen bewijzen dat het goed zit. En indien deze conrole niet naar de zin van de douane is uitgevoerd wordt het hout in beslag genomen. Zélfs als het al doorverkocht is en bij een klant staat!





MAAR WAT IS DAN WEL GOED?
Iemand die hout wil toepassen dat gegarandeerd op een correcte manier is geproduceerd zou een houtsoort uit West-Europa moeten nemen!
Eiken- en Beukenhout wordt bijvoorbeeld in Frankrijk en Duitsland al eeuwen onder staatstoezicht aangeplant- en gekapt. Het heeft soms niet eens FSC-keur maar als u wilt kunt u binnen een dag ZELF ter plaatse de kap en herplant in ogenschouw nemen!




Afsluitend:

Keurmerken zijn een begin - maar ze zijn niet heilig. Blijf ZELF nadenken!


Geert van Dijk





FSC stempel
Steeds meer hout wordt (ook bij ons) standaard, dus zonder meerprijs, met FSC keur geleverd





Kaalkap op een heuvel
Een versgekapt bos ziet er -net zoals een slachthuis- nooit mooi uit. Veel mensen veronderstellen overigens dat het kappen van bomen op heuvels altijd erosie tot gevolg heeft. Klopt ten dele: enerzijds houden de boomwortels de grond na de kap nog lange tijd de grond vast (en het bos herstelt zich snel) anderzijds is er op hellingen altijd erosie, zelfs in een gezond bos.
Klik eens op de foto.
Deze 'onverantwoorde kaalkap' is niet het werk van een tropische eco-terrorist... het is iets ten westen van Arnhem, grenzend aan de Rijn!





Verbeter de wereld...
Achter mijn huis heb ik een stukje grond. Het geneuzel zat besloot ik (van privégeld) bomen te planten. Inmiddels heb ik er circa 20 soorten staan. Inlandse soorten zoals Eik, Es, Beuk maar ook een Thuya en Douglas. De laatste kan met een klein beetje geduld 100 meter hoog worden! foto2: 15 jaar later





En na gedane arbeid...
Ga ik op mijn veranda aan mijn zelfgetimmerde houten huis, zittend op een oude electrisch verstelbare tandartsstoel kijken of mijn bomen goed groeien.




100% FSC

alles in zo'n partij is volledig FSC


"Mixed Sources"

Maakt het al wat lastiger te controleren (en te begrijpen): volgens de norm moet dan 70% van zo'n partij FSC gekeurd zijn, maar er mag dus ook niet-gecertificeerd hout meegeleverd worden.




Olifanten sleepgat

De Engelse Marine is rond 1800 begonnen met het planmatig aanplanten van Teak in Burma. Opmerkelijk genoeg namen ze daar een Duitser voor in dienst!
Tot op de dag van vandaag worden die plannen gevolgd: van een relatief kleine oppervlakte komt relatief veel hoogwaardig hout.
Aardigheidje: de bomen worden nog steeds met olifanten uit het bos gesleept waardoor er nagenoeg geen schade aan de jonge beplanting ontstaat. 



Chemisch verduurzamen ?
Veel tropische houtsoorten zijn van nature zeer duurzaam. Het kan  dan ook zonder enige behandeling buitenshuis toegepast worden zonder dat het gaat rotten.
Als alternatief voor deze tropische houtsoorten worden weinig duurzame houtsoorten zoals Vuren fabrieksmatig geimpregneerd met chemikaliën. Die chemicaliën (zoals wolmanzouten) doden probleemloos alle bacteriën, schimmels en andere houtvernietigende organismen.
Prima dus ! 
Of toch niet ?
Goudvissen, tuinplantjes en mensen zijn namelijk OOK organismen .....
Lees hier verder over de invloed van verduurzamingsmiddelen op de mens en zijn omgeving.



Platoniseren / Acetyleren
Dat is een milieuvriendelijke manier van verduurzamen dmv koken en/of verwarmen. Het is effectief maar het heeft ook nadelen: het hout wordt vaak wat brosser. En als je begint met een zachte houtsoort zoals Fraké of Ayous, dan blijft dat hout nog steeds zacht.
Opmerking: het proces is zo nieuw dat nog niet bekend is wat er over 25 jaar met het hout gebeurt...




Arnhemse Fijnhouthandel



Home


voorraad

werkstukken

medewerkers

bedrijf in foto's

plattegrond

bezorgen

contact