Arnhemse Fijnhouthandel - voor edelhout en edelplaat

massief hout


plaatmaterialen


fineerlijmen


hout-hobbyzolder


home > voorraad > massief > houttechniek > buigen van hout


BUIGEN VAN HOUT

Tips voor het zelf gaan buigen van hout

Een beroeps-houtbuiger was zo vriendelijk om ons wat tips te geven mbt het buigen van hout met behulp van stoom.

Let wel: het zijn adviezen - experimenteren, proberen en vooral LEREN blijft nodig!

ZELF DOEN

Wij zijn houthandel, wij buigen geen hout in klantopdrachtHet hout
Hoe natter hoe makkelijker het buigt. Maar TE nat hout zal na het buigen ook weer veel krimpen omdat het nadroogt. Een vochtigheid van rond de 18% is ideaal. Droger kan ook - maar dan moet het langer gestoomd worden.


Houtsoorten
Niet alle houtsoorten zijn even makkelijk te buigen.
Naaldhout is lastig, loofhout buigt doorgaans beter.
Eiken en Essen zijn goed te buigen, Beuken is ideaal om te buigen.
In beginsel buigt kwartiers hout iets makkelijker dan dosse gezaagd hout.


De stoombuis
Hete stoom maakt hout week / flexibel.
Een eenvoudige manier om hout te stomen is door een ijzeren buis te nemen en één uiteinde dicht te maken. (plat staan bijvoorbeeld)
Die buis zet u rechtop (goed vastzetten) en in die buis doet u dan een bodempje water. Met een gasvlam brengt u het water tot koken. Let op: de stoom die uit de buis komt is HEET en u zou niet de eerste zijn die zijn vingers brandt!


Het stomen

In de buis kunt u aan een touwtje het deel hout laten zakken dat u soepel wilt stomen. Let wel: het hout mag het water niet raken (anders zou het teveel water opnemen) De duur van het stomen hangt af van de dikte: hoe dikker het hout hoe langer het moet stomen. Reken op 30 minuten voor een dunne lat en een paar uur voor hout van 50 mm.
Maar te lang stomen is niet mogelijk: bij twijfel gewoon doorstomen.
NB: een stoombehandeling kan hout wel een andere kleur geven.


De mal
Als u bepaald heeft welke vorm u wilt gaan buigen heeft u een vorm (mal) nodig om het hout op te persen. Deze mal wordt meestal iets meer gebogen gemaakt dan de gewenste eindvorm: het gebogen hout heeft meestal de neiging om iets terug te veren en dat kan op die manier gecompenseerd worden. Let wel: er komen enorme krachten op die mal: het moet erg sterk zijn!


Het vormen

Na het stomen is het hout soepel. Maar als het afkoelt wordt het weer stug. Het is dus zaak om direkt na het stomen het gloeiend hete hout in de gewenste vorm te persen en te fixeren. DWZ: u heeft veel lijmtangen of andere drukmiddelen nodig!
De afkoeltijd is ook weer gerelateerd aan de dikte van het hout. Dunne latten kunnen na een paar uur uit de mal gehaald worden, 50 mm balken kunt u beter enkele dagen opgespannen houden.


Afwerken

Wacht voor het beste resultaat totdat het hout weer goed droog is. Door het stomen en buigen zal het hout waarschijnlijk wat ruwig geworden zijn. Napoetsen met schuurpapier geeft een mooie gladde ondergrond voor verdere afwerking.

Succes!

Klik hier voor onze houttechniek-pagina met info over het 'werken van hout'.
Hondenslee
Gemaakt van dunne veerkrachtige en zeer sterke Essen lattenGebogen Beuken
Beuken is ideaal om te buigen: een radius van 10 cm is, mits goed gestoomd, geen probleem. Op de foto een zg 'Thonet' stoel - Thonet was de trendzetter in dit soort stoelen; zijn naam is een soortnaam geworden.
Ton's houtstoomkist
Lees meer over deze zelfbouw houtstoomkist
 


Home


voorraad

werkstukken

medewerkers

bedrijf in foto's

plattegrond

bezorgen

contact