Arnhemse Fijnhouthandel driepoortenweg 12, 6827 BR Arnhem. Tel: 026-3648435   Fax: 026-3630309

 

home  >  voorraad  >  massief  >  teak  >  plantagehout

 

home

voorraad

massief hout

plaatmaterialen
 
fineercontact & route

 

KOLONIAAL TEAK

Goedkope Teak meubels met noesten en spint (zoals die bij Blokker en Xenos staan) worden gemaakt van "Koloniaal Teak".
Wij verkopen GEEN 'Koloniaal Teak' !!


"Koloniaas Teak" ivm "jachtbouwkwaliteit"

Het allermooiste foutvrije
Teak komt uit Zuid-Oost Azie, met name Burma en Thailand. Al eeuwenlang wordt het ook op andere plaatsen aangeplant.

Dat is het hout dat wij verkopen! 
'KOLONIAAL TEAK'

Koloniaal Teak is het hout van jong gekapt plantagehout met veel noesten en veel spint.

Het 'probleem' met aangeplant hout en aangeplant Teak in het bijzonder is dat een boom de eerste 25 jaar (vaak met de hulp van wat kunstmest) als een gek groeit. Dat moet ook want de hoogste boom krijgt het meeste licht.

Als keerzijde: snel groeiende bomen hebben veel zijtakken (dus veel noesten) en grote jaarringen - tot wel 15 mm.  Het hout dat de eerste 25 jaar gevormd wordt is daardoor zacht, noestrijk en wat 'rommelig' gegroeid. Bovendien heeft een 25 jarige stam in verhouding veel spinthout (dat is de 2-3 cm dikke witte laag direkt onder de schors, minder bruikbaar). Ook het onbruikbare hart van de boom zit er nog in.

Van dit hout inclusief het gebrek worden 'Koloniale meubels' gemaakt zoals die bij Blokker, Xenos en Teak-stunters worden aangeboden.

Let wel: wij verkopen GEEN koloniaal Teak!!

Koloniaal Teak wordt eigenlijk niet geïmporteerd in West Europa: het is te goedkoop. Het wordt alleen in derde wereld landen gebruikt voor fabrikage van 'Koloniale Meubelen'


Koloniaal Teak

Zitting van een stoel in 'koloniale stijl' 
Aan de middelste plank is duidelijk te zien dat er jarringen zijn van meer dan 1 cm en veel noesten / sporen van takken.
 
  KWALITEITS TEAK

Kwaliteits-teak is het prachtige noestvrije / spintvrije / foutvrije hout van langzaam bomen van 80 jaar en ouder.


Na de eerste 25 jaar van snelle groei is de kruin van een Teakboom 'op hoogte' Daarna gaat de groei opeens veel langzamer: elk jaar komt er een regelmatig gevormde jaarring van maar 1-2 mm bij. En alleen dat LANGZAAM GEGROEIDE hout is bruikbaar voor hoogwaardige toepassingen zoals Deense design meubelen, jachten en schepen.

ONS HOUT

Wij verkopen UITSLUITEND het langzaam gegroeide kwaliteitshout uit Zuid-Oost Azië
Lees meer over Kwaliteits Teak


Het verschil:
In de rechter kolom twee voorbeelden van het grover gegroeide jonge Teak plantagehout en het langzaam gegroeide Teak uit Zuid Oost Azie.
Het verschil is gelijk duidelijk!INVESTEREN IN TEAKPLANTAGES
Regelmatig word ik wel gebeld door iemand met plannen tot investeren in een Teakplantage. Op het eerste gezicht lijken dat vaak interessante aanbiedingen: Het milieu steunen én snel rijk worden. Was het maar zo'n feest!
Over de rendementsberekeningen kan je discussieren en zelfs procederen.... Een van de aanbieders rekent zich rijk refererend aan de prijs van onze Teak dekdelen. Hij stelt die prijs als eenheid voor elke geproduceerde plantagekwaliteit.
Maar één ding is zeker: na 25 jaar heb je geen Teak geteeld dat geschikt is voor hoogwaardige kwartierse scheepsdekdelen zoals wij die verkopen. Denk dan eerder aan een prijs gelijk aan emballagehout....

Het is een open deur - een cliché dat al honderden jaren bestaat: "Boompje groot, plantertje dood"


Op internet is er meer te lezen over verenigingen die zich bezighouden met het bestrijden van fraude bij investeringen in plantageprodukten.
Kwaliteits-Teak

Prachtige plank Zuid-Oost Aziatisch
Teak
De fijne jaarringen zijn nog maar net zichtbaar. De draad is recht en verloopt mooi rustig, er zijn ook geen sporen van zijtakken.
Klik hier voor de pagina over ons foutvrije Teak