Arnhemse Fijnhouthandel driepoortenweg 12, 6827 BR Arnhem. Tel: 026-3648435   Fax: 026-3630309

deuren

trappenkasten

interieurs

badkamers

stoelen en tafelskunstvoorwerpen

muziekinstrumententuinen

scheepsbouw

home > werkstukken > stoelen & tafels 


TEAK TAFEL
Teak meubel gemaakt zonder hulp van electrisch gereedschap !

Onze Ton Hendrikx heeft gestudeerd aan het hout- en meubileringscollege in Amsterdam. Meubels maken is en blijft zijn lust en zijn leven!
Langzamerhand heeft hij een mooie verzameling handgereedschap opgebouwd en naja- een tafel maken zonder electrisch gereedschap is dan wel een uitdaging!

Onderstaand een fotoverhaal.
 

Deze massief houten is gemaakt van het Teakhout dat de AF verkoopt.

Ik heb hem gemaakt met uitsluitend handgereedschap, volgens de Ambachtelijke Richtlijnen die ik leerde in mijn meubelmakers opleiding.

De tafel is 180 cm lang, 100 cm breed en 75 cm hoog.

 
  

Men neme….
Twee workmates, een van mijzelf en een van de buurman.
We wachten een mooie zonnige dag af in de vakantie en gaan aan de slag.

De globale plankafmetingen waren:  (dik x breed) 26x205 mm - 6 stuks van 185 cm lang. 

Onder in beeld ziet u mijn stanley-schaven liggen, gebroederlijk naast elkaar. De kopshoutschaaf en de rijschaaf kocht ik bij Baptist in Arnhem. Lees meer ... 

  

Met een Bahco 'easy cut' zaag schulpte ik van elke plank ca 1.5cm af omdat de delen iets te breed waren. Dat zagen klinkt erger dan het is, maar Teakhout is een fantastische houtsoort om mee te werken en goed gereedschap is het halve werk. Het was een fluitje van een cent.

 

Hier heb ik twee planken, die reeds aan een oppervlak en aan een lijmkant geschaafd zijn ter controle op elkaar gezet.
Opvallend is de kier die u ziet aan het einde… dat is met opzet geschaafd !
Als je een lijmnaad namelijk iets bol schaaft dan heb je maar twee lijmtangen aan de uiteinde van de planken nodig voor het klemmen tijdens het lijmen. De druk ter plaatse van het midden van de plank is dan gigantisch! 

  

Hier ben ik een poot aan het afwerken met een schraapstaal. (Dat is een recht plaatje staal waar een lange scherpe braam aan is getrokken.) Schuren met papier of linnen maakt hout dof, een bewerking met een scherp schraapstaal geeft glans.


 

  

Na het uitharden van de lijm wordt het blad  opnieuw geegaliseerd met de rijschaaf. Ik begin dwars op de draad en ga dan steeds iets meer diagonaal werken tot ik in de lengterichting eindig voor het mooiste schaafresultaat.Op het blad liggen mooie lange krullen - kenmerk van een goed geslepen schaaf.

 
 

Met een kapzaag zaag ik de pennen aan de regels. De gaten in de poten heb ik met een tweetal beitels gehakt.

 
 

Hier ziet u een zogenaamd wervelklosje. Dit klosje bevestigd het blad aan het onderstel. Dankzij deze klosjes kan het blad altijd iets zwellen en krimpen (dwz bewegen in de breedte) zonder risico’s voor de constructie.

 
 
In de regels onder het blad zijn sleufjes gehakt waar de wervelklosjes ingeschoven  worden.
 

 

De werveltjes worden met een schroef in het blad vastgezet. Deze werkwijze heet: een vrij-krimp-constructie.

Lakken:
De tafel is gelakt met pu-lak van ceta-bever, mijn favoriet. De matte glans van de tafel bereik je door een schuim-lakrollertje helemaal vast tegen de beugel te drukken zodat het rollertje niet meer kan rollen. Daarmee 'veeg' je de lak in dunne laagjes in de lengterichting op het hout. Omdat je op deze manier een veel dunnere laklaag aanbrengt dan met het conventionele rollen, droogt de lak ook veel sneller. Breng ca 4 lagen aan met tussentijds licht schuren.

Op deze manier voelt de lak wel glad aan maar glanst minder hard.

Veel plezier als u ooit zelf aan de gang gaat !

 


 

 

   

Home

voorraad

werkstukken

medewerkers

bedrijf in foto's

plattegrond

bezorgen

contact