Arnhemse Fijnhouthandel - voor edelhout en edelplaat


massief houtplaatmaterialen


fineervloerdelenlijmenhout-hobbyzolder


 


 


Het leggen van een massief houten vloer.

Een houten vloer is warm, mooi en isolerend.
Makkelijk te leggen en gaat met een minimum aan onderhoud een leven lang mee.

Klik hier
voor onze vloerplanken.


Maar er zijn zeker ook nadelen aan een massief houten vloer:

-In het stookzeizoen zullen vloerdelen altijd iets krimpen (droogte) en in het voorjaar weer zwellen.
-Er kunnen (zullen) dus kiertjes ontstaan tussen de planken.
-Onderzoek altijd of de ondervloer geschikt is (droog genoeg) voor een planken vloer.
-Pas op voor vers (te vochtig) beton !
-U kunt met een Leopard-tank over een houten vloer rijden, maar kijk uit met naaldhakken !
-In een houten vloer kunnen altijd natuurlijke kleurverschillen voorkomen of ontstaan.
-Hout is een natuurprodukt en is daardoor niet altijd in elke maat direkt beschikbaar.Als er problemen zijn met een houten vloer is de vloer in 99 van de 100 gevallen niet correct gelegd !DE HOOFDREGEL:
massief vloerhout krimpt en zwelt bij het wisselen van de seizoenen. 
Dat is ca 0,5 - 1% maar ALLEEN in de BREEDTE. 
Dat lijkt niet zoveel, maar 0,5 % van een 5 meter brede vloer is 2,5 cm. (in de praktijk: vele malen een klein kiertje tussen de planken onderling) 
Bij het verwerken van massief vloerhout moet daar rekening mee gehouden worden: Meestal wordt er een  ruimte onder de plint vrijgehouden waarin het vloerhout kan bewegen. Soms kiest men ervoor om in die kier een rubberblokje te leggen.
Voor (lamel) parket etc gelden andere regels.

HET LEGGEN
Er zijn 1000 manieren om vloerhout te leggen: er zijn bijna net zoveel methodes als er vloerenleggers zijn!

Welke methode voor uw vloer het beste is hangt af van de ondergrond, de ruimte, de houtsoort, de belasting en niet te vergeten de voorkeur van de legger. Niet elke methode is overal bruikbaar - er is géén Universele Methode die áltijd toegepast kan worden!


spijkeren of schroeven
De meest betrouwbare methode.
Met grote spijkers/schroeven in het midden van de plank of onzichtbaar schuin voorgeboord door de veer. Bijvoorbeeld op een regelwerk van vurenhouten balkjes, direct op de vloerbalken of op multiplex ondervloer platen. 
Voordeel: De planken kunnen vrij zwellen of krimpen zonder dat ze kunnen opwippen. (spijkeren wordt immers succesvol toegepast sinds de middeleeuwen !) 
Nadeel: de totale vloerdikte is erg groot - kan vaak niet ivm deuren die tegen de vloer aankomen.


los leggen
Is zeker een goede methode met name bij planken die ook aan de kopse kant een mes en groef hebben. bij voorkeur gelegd over ondertapijt om het kraken van het hout op een cement-ondervloer tegen te gaan.
Het hout kan vrij bewegen in de breedte, maar hou aan de kopse uiteinden van de vloer niet te veel ruimte om het  'eruitschuiven' van de planken in de lengterichting te voorkomen.
Voordeel: geringe hoogte, werkt snel.
Nadeel: er zou een plank krom kunnen trekken en met een punt omhoog kunnen komen.  


verlijmen
Opmerking: lijm in de mes en groef mag NOOIT. 
dan kunnen de planken niet meer onafhankelijk van elkaar krimpen of zwellen. Dat zou letterlijk buigen of barsten worden ! 
Verlijmen kan prima plank voor plank op een multiplex ondervloer met bijvoorbeeld rillen Bostik Tack PK75 lijmBostik PK75 Tack lijm
Ondergrond moet goed schoon- en droog zijn.
Rillen aanbrengen ...... en plank losjes erin drukken.
Rillen aanbrengen voor de volgende plank...En die er ook weer losjes indrukken.
De lijm droogt snel, na 10 minuten zit het vast.
Na enkele uren is het beloopbaar.De lijmnaad is enkele millimeters dik: dat geeft ook enigszins een geluiddempend effect.

Deze lijm is ook geschikt om bijvoorbeeld vloerdelen te verlijmen over plavuizen heen. (eerst goed ontvetten / eventueel opruwen) Ik heb geëxperimenteerd met direkt verlijmen op cementdekvloeren maar dat is niet altijd een succes: bij te slappe cementdekvloer trek je onder belasting de stukken uit de vloer !
Verbruik: ca 3 kokers per m2.* badkamers:
Hout dat wordt toegepast in natte omgevingen zoals badkamers krijgt heel wat voor zijn kiezen. Het leggen dient uiterst zorgvuldig te gebeuren met voldoende ventilatiemogelijkheden OOK aan de onderzijde van het hout.
Er is altijd wat meer werking te verwachten ivm de vochtwisselingen: pas de construktie daarop aan.
Vergeet ook niet het doorsijpelend vocht.

Idealiter zou men uit moeten gaan van naadloze zware folie op de ondergrond die opstaat tegen de wanden. (niet nodig bij een bestaande waterdichte badkamervloer) Daaroverheen een losliggend hardhouten regelwerk zodat het onder de vloer goed kan ventileren. Daarop kunnen dan de vloerdelen bewestigd worden.
Hou langs de wanden ca 15 - 20 mm vrij om mogelijke werking te ondervangen. Eventueel kunnen de plinten hier dan weer overheen vallen maar vergeet niet dat er luchtstroming onder het vloerhout mogelijk moet zijn om het  lekvocht af te voeren.

ONDER DE VLOER

Ideaal is een volkomen droog en ventilerend klimaat onder de vloer, bijvoorbeeld op Vurenhouten balkjes zodat er altijd lucht onder de vloer kan stromen. Maar in de praktijk kan dat vaak niet omdat de vloer dan te hoog komt te liggen.
Een ondervloer van plaatmateriaal kan ook, maar kies dan wel voor watervast verlijmd multiplex. Spaanplaat is veel goedkoper maar zal verpulveren als het ooit nat zou worden.


vocht

Pas op voor een ondergrond van vers gestort beton of water in de kruipruimte. Het overtollige vocht zou dan in het hout kunnen trekken en zwelling van de planken kunnen veroorzaken.
Bij twijfel kan een kunststof folie onder de ondervloer aangebracht worden. Het vochttransport zal dan minimaliseren maar eigenlijk niet helemaal stopgezet worden. Extra ventilatie tussen de folie en het vloerhout blijft in extreme situaties eigenlijk wel noodzakelijk. De folie kan anders ook voor het vloerhout verstikkend werken.


Isolatie
Hout is zeer isolerend en warmte trekt naar boven.
Isolatie onder een houten vloer is niet echt noodzakelijk.


vloerverwarming
Omdat een houten vloer zo isolerend is, is het aanbrengen van vloerverwarming onder een houten vloer net zo tegenstrijdig als een kachel in de tuin opstoken om het in de huiskamer warm te krijgen.
Niet alleen is het rendement erg laag maar door de hoge temperatuur onder het vloerhout kunnen de vloerplanken éénzijdig uitdrogen en hol gaan staan.
Niet te adviseren. 

WAAROM WERKT HOUT ?

Hout is als een spons. Als het droogt dan krimpt het - wordt het nat dan zwelt het. Dat gaat nooit over, uitgewerkt hout bestaat niet.
Lees meer ...
Eiken vloerhout

Eiken rustiek vloerhout
Lees meer...
Teak vloerhout
Teak vloerhout 
Lees meer...

Jatoba breed vloerhout
Jatoba vloerhout breed
Lees meer...
Jatoba vloerhout smal
Jatoba vloerhout smal
Lees meer... 
Ipé / groenhart vloerhout
Ipé / groenhart vloerhout
Lees meer ...
Merbau vloerdelen
Merbau vloerdelen

Lees meer ...
Palissander vloerplanken
Palissander vloerhout

Lees meer ...

  

  AFWERKING

Eigenlijk begint het afwerken VOOR het leggen.
Om de vloerplanken zo strak en vlak mogelijk te houden moet het opnemen en afgeven van vocht zoveel mogelijk vertraagd worden. Daarom kunnen de planken het beste vóór het leggen RONDOM gelakt/geolied worden, ook het mes en groef.


Naschuren
Het beste resultaat krijgt u als u de planken voor het lakken naschuurt zodat alle oneffenheden, vervuiling en machineslag verdwijnt.


lakken
Er zijn diverse kunsthars-, epoxy- en watergedragen lakken te koop. Elk produkt heeft zo zijn voordelen. De kunsthars- en epoxylakken zijn doorgaans het best bestandig tegen knoeivocht en zijn ook het hardst/slijtvasts. Watergedragen lakken zijn wat vriendelijker in de verwerking want er zitten geen oplosmiddelen in, het stinkt niet zo! Het droogt snel en is toch redelijk/goed duurzaam.
opmerking: als de vloer na het leggen te overvloedig gelakt wordt zou de lak tussen het mes en groef kunnen trekken waardoor dat aan elkaar vast zou kunnen 'lijmen'. Dat moet voorkomen worden omdat anders de planken niet meer vrij kunnen zwellen en krimpen.


olie / was / zeep
Is wat minder hard dan lak, maar het bijwerken van een beschadiging is makkelijker.
opmerking: planken die geolied zijn kunnen niet meer verlijmd of gelakt worden.

Hardwax-olie van het merk Osmo in een aanrader. Het verwerkt erg fijn en geeft een  mooi mat-glanzend resultaat. Het is bovendien zeer slijtvast - maar kan toch in voorkomende gevallen makkelijk bijgewerkt worden - zelfs door wat was door het schoonmaakwater heen te mengen!
 

Osmo olie in de winkel van Baptist Voor Houtbewerkers

Mijn vriend Pierre Baptist verkoopt Osmo hardwax produkten in zijn houtbewerkerswinkel.

Hardwax-olie van het merk Osmo is een aanrader!
Het verwerkt erg fijn en geeft een  mooi mat-glanzend resultaat. Het is bovendien zeer slijtvast - maar kan toch in voorkomende gevallen makkelijk bijgewerkt worden - zelfs door wat hardwax door het  schoonmaakwater heen te mengen!

Lees meer over Baptist ...
Maar u kunt ook bellen: 026 - 445 16 44

Aardigheidje: als u aangeeft dat u bij ons een vloer heeft gekocht krijgt u bij Baptist op OSMO hardwax 10% korting.
Home

voorraad

werkstukken

medewerkers

bedrijf in foto's

plattegrond

bezorgen

contact

het leggen van PARKET
(Lamel) Parket heeft een kern van spaanplaat of MDF. Dat plaatmateriaal krimpt en zwelt nagenoeg niet onder invloed van een wisselend klimaat en kan daarom WEL in het mes en groef verlijmd worden. Dit soort parket kan eigenlijk geen water verdragen ivm de niet watervaste kernplaat. Bovendien is de toplaag erg dun. Daardoor is het weinig slijtvast en -duurzaam.
(Wij verkopen geen parket)
VLOERHOUT
zie de pagina vloerdelen
 


 
Geert van Dijk.
eigenaar-directeur
Prive pagina
Helaas komt het vaak voor dat het misgaat met het leggen van massief vloerhout, er worden televisie programma's mee volgemaakt.
Meestal is dat te wijten aan een verkeerde legwijze.
Graag adviseer ik u vooraf. Maar omdat wij geen controle kunnen uitoefenen op een juiste verwerking, kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden op de gebreken die hier eventueel uit voortvloeien.