Arnhemse Fijnhouthandel - voor edelhout en edelplaat

 

home > werkstukken > stoelen & tafels  > recept

 


deuren

trappenkasten

interieurs

badkamers

stoelen en tafelskunstvoorwerpen

muziekinstrumenten

transportmiddelen

tuinen

scheepsbouw


RECEPT
Voor het afwerken van Notenhout.

Dhr Toon Weernink was zo vriendelijk ons te vertellen hoe hij zijn Amerikaans Notenhout zo prachtig heeft kunnen afwerken.
Afgewerkt Noten tafelbladDe uitdaging:

Dhr Weernink heeft een afkeer van een houtafwerking die eruit ziet alsof het hout 'geplasificeerd' is. Op het spoor gezet door enkele vakboeken van de Amerikaanse meubelmaker Sam Maloof is hij aan het experimenteren geslagen - en niet zonder resultaat!.Het systeem:

Er worden eerst een aantal lagen lak van eigen menging aangebracht: dat geeft het hout een degelijke bescherming tegen vervuiling en 'vochtkringen' van natte glazen. De laklaag wordt na uitharding afgewerkt met een olie-was produkt -ook volgens eigen recept- waardoor een mooie natuurlijke glans ontstaat.


De lak

De lak wordt gemaakt van een mengsel van Tung-olie, lijnoilie, en Silvatane lak.De grondstoffen voor de lak

Te koop bij de mooiste houtbewerkers-winkel van de wereld: www.baptist.nl


Men neme:
1/3 deel gekookte lijnolie
1/3 deel Chinese Tungolie
1/3 deel Trimetal Silvatane classic lak (zijdeglans)

Goed mengen / omroeren in een schoon blik.

De lak aanbrengen met een dot katoen, goed inwrijven. Belangrijk is om 3 kwartier na aanbrengen met een schone doek de overtollige lak weg te poetsen om dikke doffe plekken te voorkomen.
Laat de lak minimaal 24 uur drogen alvorens de tweede- en daaropvolgende laag aan te brengen.

Dhr Weernink bracht 4 lagen aan omdat hij voor een tafel-toepassing 'op zeker' wilde gaan. Voor een kast of buffet zijn 2 of 3 lagen waarschijnlijk ook wel voldoende. (wordt minder zwaar belast)

Tip: om hol - bol trekken te voorkomen is het 't beste om een tafelblad rondom even dik te lakken. (dan ontstaan er geen spanningsverschillen)BRANDGEVAAR!
Door de chemische uithard-reactie van de lak kan een met lak verzadigde prop katoen zo heet worden dat het spontaan kan ontbranden! Gooi het daarom nooit zomaar in de vuilnisemmer - maar hang het liever buiten de woning/werkplaats aan de waslijn totdat alle lak uitgehard is. Daarna is het gevaar geweken en kan het in de vuilnisbak.


 


Tafelblad na eerste lakbehandeling

Op het tafelblad liggen een paar stroken bijenwas.
De was-olie afwerking

Om de afwerking meer diepte te geven heeft dhr Weernink een was-olie mengsel samengesteld waar hij echte bijenwas aan heeft toegevoegd

Weernink mengde circa 0,4 leter gekookte lijnolie met circa 0,4 liter Chinese Tungolie. Dat bracht hij langzaam aan de kook op een electrisch fornuis. (kookpunt is ca 70 graden - maak het niet heter)


Let op:

Als deze olie kookt dan zijn de dampen zr brandbaar. Als u het op een gasfornuis zou verwarmen is 'de vlam in de pan' niet ondenkbaar!


Bijenwas
In stukjes versneden

Als de olie op temperatuur is worden er twee 'vellen' (aan korrels gesneden) bijenwas aan toegevoegd die tijdens het roeren smelten. Na afkoeling kan de het mengsel gebruikt worden.

Let wel: deze verhoudingen zijn niet heilig: ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren. U kunt probleemloos experimenteren!BRANDGEVAAR!
Door de chemische uithard-reactie van dit mengsel kan een met lak verzadigde prop katoen zo heet worden dat het spontaan kan ontbranden! Gooi het daarom nooit zomaar in de vuilnisemmer - maar hang het liever buiten de woning/werkplaats aan de waslijn totdat het helemaal uitgehard is. Daarna is het gevaar geweken en kan het in de vuilnisbak.

Aanbrengen was / olie


Uitpoetsen was / olie


Het aanbrengen van de was-olie mix gaat het beste met een dot katoen - daarmee kunt u het mooi 'uitpoetsen'. Eventueel na uitharding oppoetsen met een zachte schone katoenen doek.

En het resultaat mag er zijn!Let wel:
Wij vinden dit een goede methode om een mooie natuurlijke afwerking te verkrijgen. Maar we geven geen garantie dat iedereen dat altijd met elke houtsoort lukt!
Doe ALTIJD een testje!

HET MAKEN VAN DEZE TAFEL

Onderstaand wat foto's om het proces van het maken van deze tafel toe te lichten.
NB: dat ging dus vooraf aan het afwerken van het tafelblad!
Inlezen
Lees alle tips en truuks zodat er geen beginnersfouten gemaakt wordenDoe wat lak/olie testjesom te bepalen welke afwerking u het mooiste vindtVaak maakt dhr Weernink ook eerst een proefje van wat afgekeurd hout om de verhoudingen van het ontwerp te kunnen beoordelen en de houtverbindingen te oefenen.En daarna:
Huur een aanhangeren ga naar een houthandel waar men de klanten helpt met het vinden van een goed stuk Notenhout!Thuis aangekomenDe delen bekijken, draaien en kerenom de mooiste combinatie in kleur- en tekening te krijgen.De delen vlakken + strijkenen daarna schaven.Verlijmen van het blad
Let op de stroken krant: daarmee wordt aanhechting van de vuren geleidebalkjes voorkomen.Na het verlijmen schuren...Kijken, voelen en nog meer schuren.
Meubelmakerstruuk:
Als het hout even lichtjes wordt natgemaakt met water kunnen de haartjes die dan omhoog komen makkelijker worden weggeschuurd.
Maar wees zuinig met water: het blad kan daardoor ook hol/bol gaan staan!Met een handcircelzaag de koppen strak zagen en het blad is klaar.Balken zagen voor het onderstel
mooie gaten maken met de langgatboorpennen aan de regelsverlijmenen kijk eens hoe strak dat pastWeer een aanhanger huren en de buurman was zo vriendelijk even te helpen dragen.
De tafel ging naar de dochter van dhr Weernink..
en dit is de eerste maaltijd aan de nieuwe tafel!


Ik denk dat dhr Weernink goed zijn best heeft gedaan op een zeer bijzonder meubel - zeg maar rustig een erfstuk!


 

 Meer tafels
Die gemaakt zijn van ons hout vindt u op onze: stoelen+tafels pagina 

Home
 
voorraad
werkstukken
medewerkers

bedrijf in foto's
plattegrond
bezorgen
contact