Arnhemse Fijnhouthandel - voor edelhout en edelplaat

deuren

trappenkasten

interieurs

badkamers

stoelen en tafelskunstvoorwerpen

muziekinstrumenten

transportmiddelen

tuinen

scheepsbouw

home  >  werkstukken  >  stoelen & tafels   > 


SERGEJ KIRILOV
Ontwerper en Meester meubelmaker.

Sergej werd op 25 december 1962 geboren in Kislovodsk (Rusland). In zijn familie van meubelmakers is hij de vierde generatie. Zijn over-overgrootvader begon in de 19de eeuw een eigen werkplaats, die al gauw tien werkkrachten kende. Drie zonen werkten ook mee in het bedrijf en men verkocht de geproduceerde meubelen in de eigen winkel.
Geen wonder dat Sergej op
zijn dertiende al een grote hobby had: marquetry:  inlegwerk met verschillende soorten hout.

 Sergej Kirilov
Sergej Kirilov
Links Geert van Dijk


Opleiding

In 1987 koos hij dan ook voor een opleiding aan een kunstvakschool in St Petersburg (Rusland) om het ambacht van stijl-meubelmaker te leren.
In 1981 heeft hij zijn opleiding afgerond met een diploma in de 5e graad (van de 6), wat uitzonderlijk is als men weet dat de 3
s graad normaal is voor iemand, die de school met goed gevolg heeft doorlopen. Sergej heeft zich bekwaamd in o.a. compositie, tekenen, ontwerpen, geschiedenis van stijlen, snijwerk, marquetry, enz..


Eerste baan
Na zijn opleiding ging Sergej werken in een bedrijf waar men meubelen maakte, vaak op maat, meestal in opdracht van particulieren. Hier kon hij in de praktjk toepassen wat hij op school geleerd had. Al die tijd bleef hij marquetry trouw en streefde hij naar perfectie. Dat leidde zelfs tot dit werk in miniatuur.

 
Terug naar school - als leraar

Na een jaar vroeg de directie van het opleidingsinstituut Sergej om bij hen te komen werken als docent in de meubelmakerij. Hoewel hij niet veel ouder was dan de leerlingen, werd hij aangesteld om hen kennis en liefde voor het vak bij te brengen. Ook tijdens de periode van lesgeven bleef hij leren van oudere collega 's en deed hij veel ervaring op met opdrachten van particulieren. Zijn streven is: het product moet in de eerste plaats kwalitatief erg goed zijn.


Zelfstandig

Later besluit hij een eigen werkplaats te openen in Riga (Letland), waar Sergej opgegroeid is. Hier legt hij zijn ziel en zaligheid in de opdrachten die hij krijgt. Bijzondere aandacht krijgen de structuur en de details van de meubelen. Sergej raakt gefascineerd door het werk van beroemde meubelmakers als Röntgen en Ruhlmann. Vooral het mechanische gedeelte heeft zijn belangstelling. Verborgen laden, onzichtbare ruimten in kasten en kistjes, geheime sloten.


Restauratie specialisme
Naast het maken van meubelen komen er steeds vaker opdrachten om meubelen te restaureren. Dat vergt, naast de basale kennis van het maken van meubelen ook kennis over meubelstijlen, metalen, lakken en conserveringsmethoden. Sergej besloot cursussen te volgen bij oudere vakgenoten. dat betekende naast bestudering van vakliteratuur het verdiepen in inlegwerk, politoeren met de hand, vergulden met bladgoud en ook beoefenen van houtsnijwerk.
Speciale aandacht kreeg de Boulle-techniek: inlegwerk met
  verschillende materialen zoals messing, brons, zilver, schildpad, parelmoer, hoorn en met diversen houtsoorten.


Japanse laktechnieken
Samen met zijn vrouw onderzoekt Sergej op dit moment de mogelijkheden van eeuwenoude Japanse laktechnieken. Dat bied zoveel (design)mogelijkheden dat Sergej er uren over kan praten!
Meer hierover op
zijn website.Contactgegevens:
Sergej Kililov - Meubelmakerij Intarsio
Kortgeleden heeft Sergej zijn meubelmakerij naar Arnhem verhuisd. Hij heeft daar nog geen vaste telefoonaansluiting. U kunt hem voorlopig bereiken op zijn GSM: 06 22 449418

Website:
www.intarsio.nl

E-mail:
Info@intarsio.nl

 

 
Design krukjes
Design side tables
90 cm hoog - Uitgevoerd met licht-gebogen pootjes.
Lakwerk krukjes
Japans lakwerk
De bovenkant van de krukjes is uitgevoerd in Japans lakwerk.
Demonstratie politoeren
Politoeren
Op de open dag van de firma Baptist gaf Sergej een demonstratie politoeren. Daarvoor had een een blok massief wortel Noten van onze houthandel meegenomen en dat met lak, gemalen puimsteen, alcohol en nog wat middeltjes spiegelglad afgewerkt.

Wenge tafeltje
Met een dek in Japans lakwerk

Axminster Tools competition
Sergej Kililov won een prijs op de meubelmakers-wedstrijd in Engeland. (klik op afbeelding)

Doosje
Dit doosje was Sergejs inzending voor de meubelmakerswedstrijd van de Fa Baptist. Het is afgewerkt met schildpad.

Design tafel
Uitgevoerd met een 'geheim' slot en laden met prachtige zwaluwstaarten.
Lees meer ...


Japans lakwerk
Dit is een kleine uitstelling met demonstratiepanelen in Japans lakwerk.
 

Home

 
voorraad

werkstukken

medewerkers

bedrijf in foto's

plattegrond

bezorgen

contact